Sa angajati o bona nu este o rusine si nici nu inseamna ca nu sunteti capabil(a) sa aveti grija de copilul dumneavoastra.
Bona este un ajutor extrem de binevenit in cazul parintilor tineri sau ocupati sau a famiilor monoparentale.
Super-Bona este o echipa formata din specialisti in psihologie si stiintele eductatiei, iar candidatele care doresc sa fie bone parcurg o procedura de recrutare si selectie formata din mai multe etape.
Echipa Super-Bona stabileste criteriile de selectie: criterii profesionale( experianta in munca in general si experianta specifica postului) si criterii personale( calitati, abilitati, atitudine, motivatie, vointa, comunicare, limbaj, stare de sanatate etc.)
- Bonele/Candidatele sunt in prima faza selectate prin intermediul unui interviu telefonic, iar cele care indeplinesc criteriile sunt invitate la interviul cu psihologul.
- Bonele/Candidatele invitate la interviu completeaza un formular pre-interviu care contine informatii personale, informatii despre experianta in munca si interviu axat pe elemente de personalitate.
- Psihologul intervieveaza fiecare candidata individual si intr-un cadru adecvat, intim.
- Discutia este deschisa si presupune un interviu semistructurat. Se adreseaza o serie de intrebari standard, dar si intrebari spontane in functie de personalitate fiecarei candidate.
- Bonele/Candidatele primesc un test situational specific postului solicitat si un test proiectiv de personalitate.
- Se evalueaza rezultatele testelor, iar candidatele admise sunt invitate la un curs.
- Bonele/Candidatele sunt reevaluate in timpul cursului, primesc informatii cu privire la specificul postului si participa la o serie de exercitii interactive.
- Se face fisa psihologica a fiecarei candidate, iar candidatele admise vor fi introduse in baza noastra de date cu un dosar complet care include si adeverinta medicala, cazier si copii dupa acte.
Exemple de intrebari standard adresate candidatelor:
- Care este motivul pentru care doriti sa va angajati bona?
- Ati mai lucrat ca bona? Daca da, povestiti-mi despre ultima experienta.
- Care sunt situatiile in care va pierdeti calmul?
- Care sunt calitatile dvs.?
- Ce realizari aveti pana in prezent?
- Sunteti fumatoare? Daca da, de la ce varsta ati inceput?
- Cate ore pe zi sunteti dispusa sa lucrati ?
- Ce disponibilitate aveti pentru a lucra la o familie? Va doriti pe termen lung?
- Va era teama de ceva in copilarie? Ati reusit sa va invingeti teama?
- Cum e starea dvs. de sanatate? Consumati medicamente?
In functie de raspunsurile pe care le primim, discutia cu fiecare candidata decurge liber si are ca scop identificarea unor elemente vulnerabile. Interviul este biografic si poate cuprinde si intrebari legate de adolescenta sau copilarie. Psihologul este atent la fluenta ideilor, capacitatea de exprimare orala si in scris, dar si la comportamentul nonverbal. Indiferent de raspunsurile primite atitudinea fata de candidata este neutra, astfel incat sa nu influenteze raspunsurile in continuare.